Kun vartijat hyökkäävät viattomien kimppuun

Posted on Posted in Duunit, Punttimimmi, Yleinen

Mä vietän aika paljon aikaa tietokoneen ääressä ja viime aikoina olen huomannut, että sosiaalista mediaa seuraamalla mua alkaa ärsyttämään niin paljon etten kestä olla koneella enää sekuntiakaan. Meneekö ihmisillä oikeasti niin hyvin, että on varaa miettiä kaikkia turhamaisuuksia ja valittaa ihan kaikesta, vain koska pystytään?

Keltainen lehdistö saa mut näkemään punaista, ärsyttää avata tekstejä kun joku niitä facebookissa jakaa, vain huomatakseen että sisältö on täyttä kuraa. Kyseiset lehdet elävät sillä, että kirjoittavat kohauttavia otsikoita ja siten saavat ihmiset ostamaan lehdet tai netissä lukemaan jutun. Sama tekniikka siis mitä minä kokeilin tämän tekstin otsikoinnin suhteen! 😉 Sisältökin muotoillaan tiettyyn suuntaan, aiheuttaakseen mahdollisimman suuren kohun.

Ärsyttää ylipäätänsä se että kaikkea kuraa mitä niihin lehtiin kirjoitetaan pitää jakaa ja uskoa kuin raamattua.

Sitä ”oikeaa tietoa” on tänä päivänä vaikea löytää kun joka paikassa on ”totuus”, ilman luotettavia lähteitä. Ennen nettiaikaa teksti mitä tuotettiin oli sentään aika pitkälle totuudenmukaista. Tai ainakin lähellä sitä mitä silloin ollaan pidetty totuutena, sillä jokainen Matti Meikäläinen ei sitä tuottanut ja vaikka olisi tuottanutkin, se ei olisi päätynyt muiden luettavaksi.

Ihmiset myös luulevat, että kaikki mitä näkevät on todellista koska ollaan opittu, että se mitä silmillämme näemme tapahtuu oikeasti ja on siksi totta. Monesti ihmiset näkevät sitä mitä itse haluavat nähdä ja ovat näkevinänsä eri asioita kuin mitä oikeasti tapahtuu. Videolla tämä korostuu vielä enemmän, kun videon tekijä voi leikata sen ihan miten haluaa ja siten näyttää vain osan totuudesta tai oman todellisuutensa.

jv1

Sosiaalisessa mediassa leviää aina vähän väliä ”kohuvideoita” siitä miten vartijat tai lipuntarkastajat pahoinpitelevät nistejä ja muita kunnon kansalaisia. Mä en sano etteikö vääryyttä ikinä tapahtuisi, mutta ihan oikeasti ihmiset, ei ne asiat ihan niin mene.

Jaetaan videoita netissä ja sitten porukka tarkastelee niitä ilman minkäänlaista kritiikkiä, eivätkä mieti että mikähän on johtanut siihen tilanteeseen mitä videopätkällä nähdään. Esimerkiksi siihen, että neljä vartijaa joutuvat yhdessä yhtä ihmistä laittamaan käsirautoihin? Henkilöhän omin sanoin (tai videon lataajan sanoin) on täysin syytön tapahtuneeseen ja virkainnokkaat vartijat hyökkäsivät päälle, koska eivät päässeet poliisikouluun. Nyt tämä syytön henkilö riuhtui raudoissa maassa ja sai mustelmia siitä, vaikka mitään ei ollut tehnyt aiheuttaakseen tilannetta.

Mieti itse, kuinka monesti olet kävellyt kauppakeskuksessa, käyttäytyen asiaankuuluvasti ja vartija on yhtäkkiä alkanut sinua pahoinpitelemään?

jv2

Tai video missä ”lipuntarkastaja kuristaa viatonta teiniä”. Milloin lipuntarkastaja hyökkäsi viimeeksi sun kimppuun, kun kunnon kansalaisena matkustit lipun kanssa, tai edes silloin kun matkustit pummilla? Kirjoitettiinko sulle sakko vai kävikö lipuntarkastaja sun päälle? Sitten leviää video missä lipuntarkastaja painii tämän ”viattoman teinin” kanssa ja netissä kauhistellaan sitä miten se ei saanut happea ja oli kuolla. Jep.

jv3

Sitten sieltä kotisohvilta nyökyttelevät asiasta mitään tietämättömät ja tuumaavat että kyllä näin tapahtui. Jakavat videota ja kommentoivat siitä miten kamalaa vääryyttä on tapahtunut ja vartioilta pitäisi viedä kaikki voimankäyttöoikeudet.

Jos oikeasti uskotte näitä videoita, niin viettäkäähän vaikka päivä jossain asematunnelissa. Katsokaa niiden viattomien kansalaisten toimintaa ja ottakaa sitten päänne pois sieltä takapuolesta ja lopettakaa tällaisten juttujen paisuttelemisen! Mä en edes viitsi tänne näitä kyseisiä videoita linkittää, koska en halua tuollaiselle idioottimaisuudelle yhtään lisää katsojia.

EDIT 30.10 2014: Alkuperäiset kuvat poistettu.

12 thoughts on “Kun vartijat hyökkäävät viattomien kimppuun

 1. Olen pitkää ollut hiljainen seuraaja mutta nyt en pysty olla hiljaa.. Oon niin samaa mieltä sun kanssa! Joka kerta ku joku jakaa fb:ssä näitä videoita/tekstejä ja voivottelee miten vartijat/poliisit voi tehdä näin, haluaisin huutaa että TE ETTE TIEDÄ MIKÄ ALKU TILANNE ON OLLUT!!!! Miten ihmiset voi olla niin sinisilmisiä ja uskoa kaikkeen??

  Kiitos tästä kirjoituksesta! 🙂

  http://attkombinera2karlekar.blogspot.fi/

 2. Kyllä! Niin samaa mieltä olen ja samaa asiaa itse monesti miettinyt!

  Esimerkiksi näiden meidän iltalehtien uutisten kommentointeja ei voi edes lukea ärsyyntymättä. Ihmiset heittää järkyttäviä kommentteja omalla nimellään/kuvallaan. Välillä joutuu siis todella miettimään missä todellisuudessa ihmiset elää. Ja järkyttymään ihmisten ajatusmaailmasta. Ei mitään kritiikkiä uutisia kohtaan vaan nämä yksipuoliset tarinat niellään sellaisinaan pureksimatta itse niitä ollenkaan. Ilmeisesti ei todella yksinkertaisesti kyetä ymmärtämään, että asioilla on tapana olla se toinenkin puoli.

  Toki tässä tulisi olla vastuu myös lehdillä mitä pskaa ne suoltaa. Mutta koska ne suoltaa sitä itseään, toivoisin meiltä lukijoilta hieman kritiikkiä näitä juttuja lukiessamme. Sinisilmäisyys pois ja kyseenalaistamaan niitä asioita!

 3. Tuntuu, että noi kontekstista irroitetut videot toimii terapiana ja jonkinlaisena elämän eliksiirinä sellaisille ihmisille, joilla on jo muutenkin tosi kielteinen kuva vartijoista tai joilla ei ole tapana tarkistaa omia (kielteisiä) uskomuksiaan. Toki varmasti noissa linkitetyissä tapauksissa on tapahtunut ylilyöntejä. Mutta aina se on helppo ulkopuolisen sanoa, että ”minähän olisin pitänyt sitä oikeanlaisessa otteessa, tuo vartija/lipputarkastaja/poliisi taas käyttää liikaa voimaa”. Silti nuo asiat pitää käsitellä ammattikunnan sisällä eikä tehdä niistä tuollaista mautonta viihdettä, jolla leimataan lehtien myymisen toivossa kokonaan tietty ammattikunta. Iltapäivälehdet muuten syyllistyvät tuohon laajemminkin, esim. jos jollain on ollut huono hoitokokemus sairaalassa niin leimataampa samalla kaikki muutkin sairaanhoitajat ja lääkärit osaamattomiksi. Ja sitten asiasta kärsii nekin, jotka ei asiaan liity ja haluaa tehdä työnsä hyvin.:/

  Eli olen samaa mieltä, ja olenkin noihin itse kommentoinut fb:ssä että jostain syystä se ”kauheat tapahtumat” kuvannut henkilö ei koskaan ole kuvannut niitä tapahtumia, jotka johtavat kiinniottoon.

 4. Tiesithän, että rikoit tekijänoikeuslakia aika rankasti tässä artikkelissasi noiden kuvien suhteen?
  Se, että kuvassa on lähdeviittaus ei riitä silloin, kun kyseessä on valokuva, jonka esimerkiksi MTV ja YLE on ostanut kovalla rahalla valokuvaajalta tai kuvatoimistolta.

  Tekijänoikeuksiin ja sen lainsäädäntöön voit tutustua netissä helposti. Kirjoita vain Googleen tekijänoikeudet.

  1. Kiitos tarkkavaisuudestasi, selvitin asian ja poistin kuvat varmuuden vuoksi! 🙂

 5. Olen itse törmännyt tällaisiin asioihin ihan in real life ja nähnyt omin silmin mitä jotkin vartijat tekevät. Ei siis ole mitään liioteltuja jjuttuja ja voi kyllä, JOPA meidän ihanassa ja niin ”turvallisessa” kotimaassammekin tapahtuu ikävyyksiä. ( tosin ei niin paljon kuin muualla maailmassa joten turvallinen maa verrattuna muihin). Mutta näköjään suomessa (ja miksei ulkomaillakin) niin vartijat ja muut ”turvallisuudesta” vastaavat saavat tehdä asioita, mistä meidän normikansalaisten on turha edes ajatella nostaa isompaa juttua, koska, kuka nyt meitä uskoisi?

 6. Nyt oli peppukipeetä kirjotusta 😀
  Tässä oli niinku kaks kirjotusta samassa. Mun eka ja vika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.