Haluatko varmasti kirjautua ulos?

Posted on Posted in Mielipiteet, Muoti, Punttimimmi, Yleinen

Mä vietän ihan liian paljon aikaa eri näyttöjen edessä sosiaalisessa mediassa ja minusta on alkanut tuntua siltä, että tarvitsen taukoa. Olen myös alkanut pohtimaan sitä, että kuinka paljon oikein haluan jakaa itsestäni netissä ja mua ahdistaa se miten paljon aikaa hukkaan selaamalla Facebookia. Haluan kirjautua ulos.

Marraskuussa ostin hetken mielijohteesta tabletin. Se on ollut tosi hyvä ja tosi kovassa käytössä. Mutta vähän turhankin kovassa käytössä, sillä sitä mukaan mitä mulla olo on huonontunut niin aika tabletin edessä on lisääntynyt. Facebookin selaaminen kun ei hirveästi vaadi ajattelua ja se tappaa tehokkaasti aikaa.

imageOnko se, että jokainen selaa keskenään ruutua tosiaan asia joka tekee meidät onnellisiksi?

Mulla on facebookissa mun reilu 700 lähintä ystävää. Ennen musta oli kiva tasaisin väliajoin poistella fb-kavereita, pidin sääntönä sen että jos livenä törmättin eikä moikattu niin ei tarvitse facebookissakaan olla ”ystäviä”.

Nyt en ole pitkään aikaan poistanut ketään ellei ole ollut jokin painava syy, kun vähän pelkään että ne siinä kohtaa entiset facebook-kaverini suuttuisivat mulle. Ajattelen, että jos joku hiljaisuudessa seuraa mun blogia facebookin kautta, niin sitten hän suuttuu poistosta ja sen seurauksena lakkaa seuraamasta sitä. Vaikka kyseessä ei ole mitään sen henkilökohtaisempaa kuin ettei olla oltu vuosiin tekemisissä. Tai etten tiedä kuka koko tyyppi on, meillä on vain paljon yhteisiä kavereita! 😀

Okei, nyt kun kirjoitin sen niin ymmärsin miten typerä ajatustapa toi on. Mutta jotkut pahoittavat mielensä niin herkästi. Nykyään kaveripyyntöjäkin tulee tuntemattomilta kuin sieniä sateella. Olen tähän asti hyväksynyt kaikki joiden kanssa on paljon yhteisiä kavereita ja jotenkin tiedän kuka toinen on vaikka ei oltaisikaan tavattu, mutta nyt alkaa jo olemaan aika paljon sellaisia joista en ole koskaan kuullutkaan.

Minkä ihmeen takia te randomit edes haluatte olla mun facebook-kavereita? 😀 Ja pitäisikö kaikki hyväksyä kavereiksi?

Tämähän tarkoittaa sitä, että mun feedissä löytyy suoraan sanottuna tosi paljon roskaa. Monesti katson kuvia ja mietin, että ketä mä tossakaan kuvassa oikein tunnen?

Minä en päivitä mitään henkilökohtaista facebookiin, vaan minulle se on ennen kaikkea tapa jakaa blogia. Sitenhän se ei varsinaisesti haittaa, että siellä pyörii ne 700 tyyppiä. Mutta en tiedä säilyykö siellä enää idea pitää yhteyttä tuttuihin, jos etusivu on täynnä puolituntemattomien jakamia uutisia ja aivopieruja?

Sehän juuri onkin se painavin syy miksi facebookissa jaksan olla. Chatin kautta on niin helppoa pitää yhteyttä ihmisiin jotka asuvat kaukana ja joita ei näe usein. Ei vaadita puhelinnumeroiden vaihtamista ja tekstiviestittelyä.

image

Olen tullut siihen tulokseen että mun täytyy vähentää aikaa mitä vietän facebookissa ja netissä muutenkin. Musta tuntuu, että se että jokaisena vapaana hetkenä selaa facebookkia saattaa jopa tietyllä tavalla tyhmentää, sillä silloin unohtaa ajatella omilla aivoillaan ja lukee vain mitä muut ovat sinne syöttäneet. Nykyään kun se harvemmin edes on mitään kuulumisia mitä jaetaan, ennemmin siellä nähdään tyyliin videoita jostain eläimistä ja keltaisen lehdistön huomionhakuotsikoita.

Siksi päätin viikonloppuna jättää tabletin kotiin ja yrittää vältellä ihmisten päivityksiä. Poistin facebook-sovelluksen puhelimesta ja pidin vain messengerin, jotta viestit eivät menisi ohi mutta pidin puhelimen silti äänettömällä. Nyt en heti ottanut puhelinta käteen ja selannut facebookia jokaisena tylsänä hetkenä kun olin yksin, vain koska ei ollut parempaa tekemistä juuri silloin. Tai olisi parempaa tekemistä, mutta facebookin selaamisesta on tullut huono tapa.

Oli todella rentouttavaa olla poissa tavoiteltavissa eikä jatkuvasti tietoinen muiden tekemisistä.

imageSosiaalisessa mediassa hengaamisen sijaan voi esimerkiksi uppoutua hyvään kirjaan!

Haluaisin keskittyä enemmän näkemään maailmaa ja nauttimaan asioista aistien kautta ja olla läsnä hetkessä, ei puhelimen näytön ja siihen tallennettujen muistojen kautta.

Siksi ajattelin nyt yrittää oikeasti vähentää mun netissä olemista. Ajatuksena olisi, että jos selaisin facebookia vain silloin kun sitä on aikomuksessa päivittää ja nähdä reaktiot päivityksiin ja silloin kun vartavasten päätän mennä tabletille selaamaan nettiä? En nimittäin usko jääväni kovin paljosta paitsi, sillä harvemmin facebookifeedin selaaminen tuo elämääni mitään lisäarvoa.

Haluatko varmasti kirjautua ulos?
Kyllä!

7 thoughts on “Haluatko varmasti kirjautua ulos?

  1. Olen miettinyt ihan samaa. Kirjoja voisi lukea ja harrastaa kaikkea muuta kuin ruudun tuijottamista. poista kaikki puolitutut listalta.

  2. Itse harrastin myös paljon tuota fb-kavereiden poistelua, esim.aina kun koulu vaihtui niin poistin sellaiset koulukaverit joiden kanssa en oikeasti ollut koulua enempää tekemisissä. Vuoden alussa lähdin Facebookista kokonaan, olin pitkään roikkunut siellä sen tekosyyn varjolla, että tulee pidettyä yhteyttä ihmisiin jotka asuvat kaukana ja fb ryhmissä tiedotettiin myös koulu/harrastusasioista. Jälkimmäinen olikin ihan hyvä syy, tosin nykyään ei vain enää tarpeellinen, kun ei enää opiskele ja työasiatkin luojan kiitos hoidetaan jossain muualla kuin sosiaalisessa mediassa.

    Facebookista lähteminen ei ole harmittanut päivääkään. Sen sijaan että vaihtaa niitä kolmen lauseen mittaisia pinnallisia ”moi mitä kuuluu” ”ihan hyvää mitä sulle” keskusteluja fb chatissa, niin tulee soiteltua ja onhan tuo whatsapp 🙂 Kanssakäyminen on jotenkin aidompaa. Kun ei myöskään koko ajan näe kavereiden päivityksiä elämästä niin tulee otettua herkemmin yhteyttä ja kysyttyä ihan asioikseen että mitä kuuluu, siis oikeasti. Huomaan myöskin sen eron itsessäni, ettei tarvitse joka välissä ottaa sitä puhelinta käteen ja alkaa selaamaan, jos on ns.luppoaikaa. Oikeastaan koen itseni onnellisemmaksi kun en enää ole sosiaalisessa mediassa. Ihmissuhteet tuntuu aidommilta, eikä ole enää tarvetta päivittää itsestään asioita muiden tykättäväksi ja kommentoitavaksi. Olihan siinäkin oma viehätyksensä, mutta kai sitä omalla tavallaan myös vertasi jatkuvasti omaa elämäänsä muiden elämiin, hiljaa alitajunnassa.

    Oletko miettinyt, että pitäisit Facebookissa kaksi tiliä? Toinen on henkilökohtainen, jossa ainoastaan ihmisiä jotka tunnet, jonne voisit ehkä päivittää jotain henkilökohtaistakin. Toinen taas blogille, minne ainoastaan päivittäisit blogin kuulumisia ja kävisit vastaamassa lukijoiden juttuihin ja siellä ei tarvitsisi ”roikkua” aikajanalla selaamassa tuntemattomien ihmisten päivityksiä ja peli-ilmotuksia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.