Miksi naisten MM-kultaa ei arvosteta?

Posted on Posted in Mielipiteet, Punttimimmi, Tapahtumat, Treeni, Yleinen

Maailmanmestaruus on aina ihan pirun hieno juttu ja Suomalaiset ovat tällä viikolla saaneet nauttia kunnon urheilumenestyksestä, kun sekä jääkiekossa että ringetessä voitettiin MM-kultaa. Pakkasista huolimatta, ihmiset ovat olleet iloisia.

Ei mennyt kuitenkaan kauan, ennen kuin alkoi ilmestyä päivityksiä joissa ihmeteltiin sitä, että kun miehet voittavat jääkiekon maailmanmestaruuden, jengi lähtee torille juhlimaan ja asia saa suurta mediahuomiota. Mutta kun naiset voittavat kultaa ringeten mm-kisoissa, sitä ei pahemmin huomioida mediassa ”eikä ketään kiinnosta”. Ei voitu ymmärtää, että miksi naisten mm-voitto merkitsee Suomalaisille vähemmän kuin miesten mm-voitto? Miksi naisurheilu ei ole samanarvoista?

En oikein ymmärrä, että miksi aina pitää löytää jotain mistä pahoittaa mielensä ja suuttua jopa siitä että ihmiset ovat iloisia? En usko että kukaan joka on ollut innoissaan siitä että Pikkuleijonat voittivat mm-kisat on ajatellut, että juhlitaan tätä koska MIEHET voittivat, vaan koska SUOMI voitti ja jääkiekko on heillä lähellä sydäntä.

Ne jotka puolestaan seuraavat ringetteä, ovat iloisia siitä että Suomi voitti ringeten maailmanmestaruuden ja heille se on tosi iso juttu. Kaikki jotka seuraavat jompaa kumpaa lajia tai molempia ovat onnellisia, koska Suomi voitti mm-kultaa.

Miksi pitää sitten pahoittaa mielensä siitä, että juhlitaan toisten voittoa enemmän kuin toisten ja vedota siihen ettei naisurheilua arvosteta? Miten se että ollaan jostain iloisia olisi automaattisesti toiselta pois? Kyseessähän on kaksi eri lajia (vaikka molempia pelataan jäällä), joista jääkiekko on Suomessa paljon isompi. Jos samana viikkona miehet voittaisi sekä ringetessä mm-kultaa että jääkiekossa mm-kultaa, niin uskon että juhlittaisiin täysin samalla tavalla kuin nyt. Miksi?

Siksi että ringette on Suomessa paljon pienempi laji kuin jääkiekko. Tilastot kertovat, että Suomessa on tällä hetkellä 73 682 rekisteröityä jääkiekon pelaajaa (lähde). Yhteensä jääkiekon harrastajia arvellaan olevan Suomessa noin 200 000 (Kansallinen liikuntatutkimus 2009–2010 (lähde)). Ringetteä taas harrastaa noin 5000 henkeä Suomessa (lähde). Ringeten harrastajamäärä on siis 2,5% jääkiekon harrastajista.

En mitenkään jaksa uskoa, että tässä olisi kyse siitä ettei naisurheilijoita ja heidän saavutuksiaan arvostettaisiin. On kyse siitä, että toinen laji on paljon isompi harrastajamäärältään ja siten myös seuraajamäärältään kuin toinen, joten myös kiinnostus lajeja kohtaan on eri mittakaavassa. Riippumatta siitä, että onko kyse naisista vai miehistä. Näkisin kuitenkin mielelläni, että kaikki urheilu ja eteenkin arvokisamenestys saisi enemmän huomiota mediassa.

Paljon onnea sekä naisten ringettejoukkueelle että miesten jääkiekon juniorijoukkueelle maailmanmestaruudesta! Mitä jos nyt iloittaisiin näistä ja jätettäisiin turha mielen pahoittaminen pois?

image

Ja tarkennuksena vielä, ettei tulisi väärinkäsitystä. En ole nähnyt näitä mielensäpahoittajiakommentteja ringeten harrastajilta itsessään, vaan lähinnä sellaisilta jotka eivät aktiivisesti seuraa kumpaakaan lajia.

59 thoughts on “Miksi naisten MM-kultaa ei arvosteta?

 1. Moi!
  Todella hyvä teksti ja olen samaa mieltä. Muutenkin lajien taso on hieman eri 😀 ringeten mm-kisoissa vuosittain kullasta taistelee aina kanada ja suomi keskenään koska muut maat ovat niin heikkotasoisia niihin verrattuna. Muutenkin kisoihin osallistuu vain muutama eri maa. Jääkiekon mm-kisoihin osallistuu kuitenkin hieman useampi maa, eikä finaalitaistossa ole vuodesta toiseen samat joukkueet 🙂 sanoisin myös että jääkiekossa mm-joukkueeseen on todella paljon vaikeampi päästä kun ringetessä.. tunnen nimittäin muutamia ringeten mm-kisoissa aiempina vuosina pelanneita enkä heitä mm. harjoitusmäärien perusteella kutsuisi huippu-urheilijoiksi.. Joten mielestäni on ihan loogista että voittoa jääkiekossa arvostetaan enemmän, koska pelaajat ovat voittonsa eteen joutuneet enemmän töitä tekemään, ensin pääsemällä joukkueeseen ja sitten vielä voittamalla useat muut kovatasoiset joukkueet 🙂

  1. Kiitos, juuri näin! 🙂 Vaikka maailmanmestaruus on aina maailmanmestaruus, niin toisissa lajeissa se vaatii paljon enemmän kuin toisissa. Joissain kisoissa kun ei edes ole vastustajaa vaan riittää että menee paikalle että saa maailmanmestari-tittelin, tai taso on niin huono että ensimmäistä kertaa kisaavakin voi voittaa…

 2. Mun on nyt vaan pakko kommentoida, että kyseessä ei ollut varsinaisesti miesten mm-voitto vaan junioreiden mm-voitto 🙂 Nää on siis kaikki eri, miesten, junnujen ja naisten kisat. Miesten mm-mittelöt on toukokuussa ja ne on ne ”isot kisat”. Musta on hämmentävää, miten yhtäkkiä junnupeli on täysin samanarvoinen kuin miesten mm (juhlitaan torilla, ihan hirveä hype jne), vaikka näin ei musta oo aiempina vuosina ollut. Junnuthan voittivat mm-kultaa myös esim2014 ja oliko silloin tälläistä hehkutusta? Ei ollut. Eihän tää nyt mitenkään rinnastu vuosiin 1995 ja 2011 koska ei ollut ”oikea miesten mm”. Mut kai joukkueessa on niin komeita pelaajia tms et ne on nyt nostettu esiin :DD Ja kyllä mäkin niitä pelejä katsoin ja ne oli oikein jännää ja hyvää peliä! Et kyl mäkin iloinen voitosta oon. Mut ihmettelen vaan, vaikkei se toisaalta mua mitenkään haittaa!

  1. Nyt oli kotikisat ja täällä saatiin median ja markkinoinnin ja esillä olevien pelaajien kautta oikein hype aikaiseksi. Suomen joukkueessa oli poikkeuksellisesti pelaajia, jotka eroittuivat yksilötaidoillaan muista ja tämä aiheutti osaltaan hypeä. Suomen vahvuus on yleensä vahvassa joukkuepelaamisessa, eikä Suomen pelaajat ole olleet maailman huipputasoa, kun verrataan Kanadan, USA:n tai Ruotsin huippuyksilöihin. Nyt valittiin ensimmäistä kertaa suomalainen pelaaja turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (Puljujärvi) ja olikohan neljäs kerta, kun suomalainen valittiin parhaaksi hyökkaajaksi U20-turnauksessa (sekin Puljujärvi).
   Minusta on huippua, että nuorten voittoa juhlitaan. Varmasti, kun on hankalat ajat olleet muutenkin, niin tämä on tehnyt todella hyvää pienelle kansallemme. Finaalia taisi katsoa joku 3 miljoonaa ja turnaus teki junnukisojen kävijäennätyksen. Suomessa! Tulijoita oli useista eri maista eli kyllä markkinoinnissa on onnistuttu.

   1. Samaa itsekin mietin, kun kyseessä junnujen mm-kisat joita Suomi on ennenkin voittanut, eikä ne silloin ole ennen tällaista huomiota saanut. Selvästi ollaan onnistuttu markkinoimisessa, kun niistä tänä vuonna nousi tällainen hype! 🙂

 3. Marginaalilajeissahan Suomi saa jatkuvasti jonkinlaista menestystä. Toki lähinnä yksilölajeissa. Totuus on vaan se, että ringette ei juurikaan suurta yleisöä kiinnosta ja sen takia on yhdentekevää miten menestytään.

  Ja eivätpä ne miesten lentopallo- tai koripallojoukkueetkaan pahemmin julkisuutta saaneet saati laajaa kannatusta ennen kuin menestystä alkoi tulla tiheämmin.

 4. Itse katsoin nuorten jääkiekkoa ja iloitsin tottakai Suomen voitosta. Ihmettelin kyllä ettei ringeten maailmanmestaruus saanut Juuri yhtään arvostusta eikä mediassa palstatilaa. Samaa pohdin joitain viikkoja sitten kun meneillään oli naisten salibandyn mm-kisat, jouduin etsimällä etsiä tuloksia urheilusivustoilta. Ottaen huomioon, että salibandy on Suomen harrastetuin laji ja vaikkei maailmalla niin suosittua olekaan, niin olemme siinäkin lajissa maailman huippua. Lätkä on kova juttu ja olen ylpeä Suomen kovasta tasosta lajissa. Ärsyttää vaan välillä se yletön hehkutus ja hypetys lätkän ympärillä. Media tekee osaltaan sen myös, ja nostaa tietyt lajit esille, eikä muista lajeista mainita sanallakaan mitään vaikka menestystä sataisi….

  1. En tiedä yhtään millaista kiinnostusta naisten jääkiekkoa kohden on, mutta tuskin ainakaan samassa mittakaavassa…

 5. Niin kyllähän suomalainen on voittanut esimerkiksi Enduron maailmanmestaruuden tänä vuonna, mutta eipä pahemmin hypetetty missään eikä tullut kutsua Linnanjuhliin. Sen sijaan, jos F1-kisoissa olisi Räikkönen voittanut niin olisi varmasti valittu Vuoden urheilijaksi jne. Jostain syystä jotkut lajit, kuten enduro, eivät ole Suomessa niin suosittuja eikä osakilpailuja näytetä tv:ssäkään. Tämä vaikuttaa osaltaan myös urheilijan rahatilanteeseen, kun sponsoreita on vaikeampi saada. Ymmärtäisin, jos kyse olisi lajin tylsyydestä tai heikosta vaativuudesta, mutta esimerkiksi enduro on paljon mielenkiintoisempaa seurattavaa kun formuloilla ympyrää ajaminen ja vaatii aikamoista taituruuttakin.

 6. Paluuviite: 2016 adidas neo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.