Tekeekö matalampi rasvaprosentti onnellisemmaksi?

Posted on Posted in Dieetti, Kuntokuvia, Mielipiteet, Motivaatio, Punttimimmi, Ruokavalio, Treeni, Yleinen

”Etkö sä haluaisi taas olla noin laiha?” kysyi yksi mies taannoin kun näki minusta vanhan kuvan.

Rehellinen vastaus yllätti itsenikin, sillä ei, en haluaisi palata noihin mittoihin ja tuohon aikaan. Miksi? En ollut tyytyväinen mun kroppaan, se ei näyttänyt siltä miltä halusin enkä osannut nauttia jo saavutetusta kunnosta.

IMG_3214IMG_6596En edes muistanut että olin näin hoikka silloin, koska peilistä näin vain kohdat joissa ei ollut lihaksia.

Näin jälkeenpäin on helppo pyöritellä silmiä ja miettiä, että mitä hittoa ton naisen päässä liikkui? Hyvässä kunnossahan tossa olen, en vain itse nähnyt sitä, koska en näyttänyt siltä miltä halusin ja vietin tunteja peilin edessä.

Ärsytti salilla, kun ei ollut lihaksikas. Ärystti kuvissa, että en näyttänyt lihaksikkaalta. Hyvässä valossa ja pumpissa toki, mutta sellaisessa normaalissa valossa otetussa kuvassa näytän vain hoikalta. Ärsytti olla pieni.

IMG_5285IMG_1788Hyvän valon + pumpin luoma illuusio.

Kun kroppa muuttuu nopeasti, on vaikea saada pääkoppa pysymään muutoksessa mukana. Vaikka peilikuva olisi tikissä, saattaa silti itse peilistä nähdä sen huonokuntoisemman ihmisen, jota oli ennen. Sitä hyvää kuntoa osaa monesti arvostaa vasta myöhemmin ja silloin harmittaakin, ettei nähnyt mitä oli ja osannut olla tyytyväinen.

Kun aloitin punttitreenin, olin alkuun tyytyväisempi ulkomuotooni kuin koskaan, vaikka se ei ole elämäni paras kunto. Miksi? Siksi että silloin en ollut kriittinen ja nähnyt vain omia heikkouksia, vaan olin innoissani kehityksestä.

1_50fc6d369606ee330a2e130410kk treeniä takana ja olin todella innoissani kehityksestä.

Kun harrastaa lajia jossa vietetään paljon aikaa peilin edessä, suhtautuminen omaan ulkonäköön muuttuu. Viikottain vietetään monta tuntia peilin edessä analysoiden omaa kroppaa, koska tulokset mitataan ulkonäössä. Kehityksen näkee, kun kroppa muuttuu. Ja kaikki tietävät, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen.

Mutta jokaisen pitäisi oppia erottamaan iloitsemisen omasta kehityksestä kokonaisvaltaisesta tyytyväisyydestä, jolloin kokee ettei tarvitse enää kehittyä. Tottakai saa ja pitääkin iloita omasta kehityksestään ja olla tyytyväinen siihen mitä on jo saavuttanut. Jos esimerkiksi on 20kg pudotettavana ja puolet on jo pudotettu, pitää osata olla iloinen siitä että on tavoitteen puolivälissä, eikä vain rankaista itseään siitä, ettei vielä ole tavoitteessaan. Se on tietty helpommin sanottua kuin tehtyä, suomalaiseen luonteeseen kun ei muutenkaan kuulu kehua itseään.

Ja nyt voimme toistamiseen miettiä, että mitä ihmettä mun päässä liikkuu, kun katson näita kuvia ja rehellisesti väitän etten haluaisi olla noin laiha uudestaan. Sillä olenhan mä varmasti monen mielestä noissa kuvissa paljon paremmassa kunnossa kuin nyt. Mutta tekikö alhaisempi rasvaprosentti minut onnellisemmaksi? Ei tehnyt. Mitä ”paremmassa” kunnossa olin, sitä enemmän löysin virheitä itsestäni.

kuva

Nyt olen siis huonommassa kunnossa kuin mitä olen pitkään aikaan ollut, mutta silti olen aika sinut peilikuvani kanssa. Uskoisin sen johtuvan aika pitkälti siitä, etten enää käytä niin paljon aikaa ulkonäköni arvostelemiseen vaan keskityn muihin asioihin. Katson peilistä toki että meikit on kunnossa ja vaatteet päällä, mutta en seiso peilin edessä puristelemassa läskejä ja keksimässä itselleni turhia ongelmia. Se jatkuva peiliin tuijottaminen kun ei taida tehdä hyvää oikein kenenkään psyykkeelle.

IMG_7294

6 thoughts on “Tekeekö matalampi rasvaprosentti onnellisemmaksi?

 1. Naisella alhainen rasvaprosentti ole hyvän näköinen,ja sixpack varsinkin todella epäseksikäs.
  Samoin kuin miehetkin liian alhaisella rasvalla näyttävät kuivan kesän oravilta 🙂
  Ja jos mietitään sanaa näyttää huono ”kuntoisemmalta”. Niin monesti hieman korkeammilla
  rasvoilla monesti tuloksetkin ovat paremmat kun oltaisiin alhaisilla kaloreilla.
  Joten tässäkin mielessä ei ole mitään järkeä pitää itseään liian tiukkana. Ja tähän tietysti vielä
  hormonaaliset muutokset vielä päälle. Todella monesti miehenä tullut vastaan kun
  naiset sanovat että sixpack miehellä ei ole hyvän näköistä/tuntusta.
  Itsellä oma kroppa viihtyy eniten tässä kun vatsalihakset erottuvat jotenkin.
  Siitä tiukempaa kuntoon vaatii enemmän työtä laihduttamiseen ja kunto palautuu tuohon
  kuntoon tosi herkästi takaisin,joten en näe mitään järkeä vetää painoa vaan huvikseen
  tiukemmaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.