Miksi oikea nainen on tietynlainen?

Posted on Posted in Yleinen

Törmäsin juuri Hesarin tekemään artikkeliin ”Tältä oikeasti näyttää kun tavallinen nainen treenaa – ja se on mahtavaa” ja verenpaineeni nousi heti otsikon nähtyäni. Eli video tavallisista naisista jotka treenaavat. Haluan heti alkuun korostaa, että en missään nimessä arvostele tai vähättele kyseisen videon mimmejä, mahtavaa että ovat löytäneet oman lajinsa ja liikunnan ilon. Puhun ilmiöstä yleisellä tasolla sillä se on ärsyttänyt minua pitkään, tämä juttu oli vain viimeinen pisara joka sai minut kirjoittamaan aiheesta.

Jutun luonne ei päässyt yllättämään. Video johon ollaan valittu ”tavallisia” liikuntaa harrastavia naisia näyttämään, miltä näyttää kun tavallinen nainen liikkuu.

Näissä jutuissa idea taitaa olla se, että jokainen saa harrastaa liikuntaa riippumatta siitä minkä kokoinen tai ikäinen on. Se on hyvä juttu ja ymmärrän miksi näitä tehdään, ehkä tavallaan vastaiskuksi koko ”fitnessbuumille” ja kannatan ehdottomasti ajatusta että jokaisen pitäisi löytää oma laji ja sitä kautta liikunnan ilo. Mutta heti kun korostetaan että tavallinen nainen on tietynlainen, mennään minusta metsään.

Tämä on asia joka on ärsyttänyt jo pitkään, se että ”oikea nainen” on tietynlainen. Ilmaisuilla kuten ”tavallinen nainen”, ”normaali nainen” ja ”oikea nainen” tarkoitetaan yleensä* naista, joka on ylipainoinen**. Oikealla naisella on muodot jotka tulevat rasvasta, hän nauttii elämästä syömällä epäterveellisesti ja liikkuu satunnaisesti tai muutaman kerran viikossa.

*yleensä – en tarkoita tämän videon naisia vaan ilmiötä yleisesti.
**ylipainoisella en tässä yhteydessä tarkoita ihmistä, jolla lihaksia on sen verran ettei painoindeksi päde. 

kuva (10)

Oikean tai tavallisen naisen vastakohta on fitnessnainen tai urheilija ja fitnessharrastajaksi leimataan kaikki jotka pitävät huolen itsestään ja käyvät salilla. Fitneksen harrastamista ei kuitenkaan pääsääntöisesti pidetä hyvänä juttuna, sillä aiheuttaahan fitness nyt vaikka mitä terveysongelmia. Lukeehan se lehdissäkin, kun aina välillä joku tavallinen nainen on hurahtanut fitnekseen ja sitten kertoo miten fitness pilasi hänen elämänsä.

Harvemmin kirjoitetaan juttuja lihavuuden vaaroista ja ihmisistä joilla ylipaino pilaa elämän, eikä ylipainosta saisi muutenkaan puhua koska se on loukkaavaa. Mutta jos treenaa salilla näkyvin tuloksin ei ole enää oikea nainen, oikealla naisella pitää olla jotain mistä ottaa kiinni, mutta se ei saa olla lihasta. Sittenhän saattaa näyttää jopa mieheltä. Sen saa kyllä sanoa ja treenattuja naisia saa arvostella, koska toisin kuin lihavuus treenattu kroppa on valinta….

kuva 1 (4)

Kun tehdään juttu ”tältä näyttää oikea nainen bikineissä”, mukaan harvemmin valitaan luonnostaan hoikkia ihmisiä tai urheilijoita. Näihin juttuihin valitaan hieman korkeammalla rasvaprosentilla varustettuja naisia, kertomaan että ovat tyytyväisiä itseensä sellaisina kun ovat. En usko että on sattumaa, ettei näihin juttuihin valita vaikkapa painija, fitnesskilpailija, maratonjuoksija, ryhmäliikuntaa harrastava sekä kävelylenkkejä harrastavasta nainen ja heistä kaikista olisi bikinikuva ja tekstissä he kertoisivat että nauttivat elämästään ja ovat tyytyväisiä itseensä.

Näillä jutuilla kun yleensä haetaan hyvää mieltä ja oikeutusta vähän paksummille naisille. Näytetään, että itseensä voi olla tyytyväinen vaikka esimerkiksi pikaruoka ja pulla maistuvat päivittäin. Ymmärrän toki, että näissä tämän tyyppisissä jutuissa kannustetaan siihen, ettei tarvitse olla tietynlainen kelvatakseen eikä tarvitsekaan. Mutta samalla kerrotaan, että pitää olla tietynlainen ollakseen oikea nainen. Miksi ei ole oikea nainen jos on hyvä urheilussa ja haluaa pitää huolta ulkonäöstään?

Tiedän että tämä teksti on hieman kärjistetty, mutta minua ärsyttää että pitäisi sopia tiettyyn muottiin ollakseen oikea nainen.

63 thoughts on “Miksi oikea nainen on tietynlainen?

 1. Kyllähän sekä tuosta että etenkin alkuperäisestä This Girl Can-videosta löytyy niitä hoikkia ja timmejä naisiakin. Laihdutus-kirjoituksia, ohjelmia ja uutisia tulee joka jumalan tuutista edelleen, joten olen ihan onnellinen jokaisesta tällaisesta videosta, joka tukee ajatusta siitä, että liikunta kannattaa nimenomaan mielen ja hyvinvoinnin kannalta, ei ulkonäön.

 2. ”Tämä on asia joka on ärsyttänyt jo pitkään, se että ”oikea nainen” on tietynlainen. Ilmaisuilla kuten ”tavallinen nainen”, ”normaali nainen” ja ”oikea nainen” tarkoitetaan yleensä* naista, joka on ylipainoinen**. Oikealla naisella on muodot jotka tulevat rasvasta, hän nauttii elämästä syömällä epäterveellisesti ja liikkuu satunnaisesti tai muutaman kerran viikossa.”

  Katsoitko sä sitä videota tai ymmärsitkö lukemaasi artikkelia lainkaan? Videossa oli ihan kaiken kokoisia naisia ja itse artikkelissa puhuttiin siitä, että ihan tavalliset naiset harrastavat liikuntaa ilman sen suurempia tavoitteita kuin oma hyvä olo. Jutussa ei missään vaiheessa ihannoitu ylipainoa, eikä tehty vastakkainasettelua lihavat – laihat. Toki tätä joskus mediassa esiintyy, mutta kyseisessä videossa ja artikkelissa ei ollut siitä kyse. Jos jotain, artikkeli videoineen oli voimaannuttava.

  1. Moikka! Kohdassa mitä lainasit yleensä-sanan jälkeen on tähti. En tiedä huomasitko, mutta heti kappaleen alapuolella oli tarkennus:

   *yleensä – en tarkoita tämän videon naisia vaan ilmiötä yleisesti.

   Tämä ”tavallinen/oikea nainen on tällainen” on tosiaan ilmiö joka on ärsyttänyt minua pitkään, tämä otsikko+video vain oli viimeinen pisara että kirjoittaisin asiasta, samanlaista tekstiä olen ollut aiemminkin aikomuksissa kirjoittaa.

   1. Täytyy myöntää, että en huomannut tähtiä. En silti ymmärrä, miksi sitten toit asian kyseisen artikkelin kautta esille, kun artikkeli ei käsitellyt asiaa lainkaan siitä näkökulmasta, joka sinua raivostuttaa. Itse jaoin kyseisen jutun omalla Facebook-sivullani juurikin voimaannuttavana viestinä.

    1. Minusta tuntui luontevalta kertoa, että mikä oli tämä. tekstin takana, kun hesarin otsikon nähdessäni näin heti punaista. Vaikka lieneekin klikkiotsikko, niin minusta mennään metsään aina kun puhutaan että normaali/tavallinen/oikea nainen on tietynlainen. Miksi ei ole tavallinen nainen jos esimerkiksi treenaa tavoitteellisesti ja haluaa pysyä hyvässä kunnossa? Jos otsikko olisi ollut vaikka ”tältä näyttää omaksi ilokseen treenaava nainen” niin se ei olisi ollut ollenkaan niin provosoiva enkä todennäköisesti olisi tekstiä sen kummemmin noteerannut kun en itse koe olevani sisällön kohdehenkilö.

     Kiva kuulla että juttu kuitenkin on toiminut sinulle voimaannuttavana! 🙂

 3. En ole huomannut, että mediassa lihavuutta sinällään pidettäisiin ok:na, kyllä ainakin varteenotettavissa medioissa ylipainon vaaroista on aiheita ja mitä kuulee ylipainoisilta tutuilta niin joka paikassa se puheeksi otetaan, esim. lääkärillä yms. Se minkä kyllä olen huomannut, että ns. maijameikäläisen puheissa käsitys normaalista vartalosta on hämärtynyt eli ylipainoinen ihminen mielletään jo normaaliksi. Siksi kai kansa on lihonut kun käsitys normaalista on yläkantissa. Harmi, en nyt keksi tähän ketään julkkista kuvaamaan millaista painoa tarkoitan. Kilotkaan eivät kerro aina ihan koko kuvaa, tosin kyllä aika hyvin niillä tavallisilla 😉 naisilla toimii. Esim. itse olen 176 cm pitkä ja jos painaisi 80 kg olisi se yleisesti ottaen liikaa (heh, muistelen sitä sun painopostausta samalla), mutta aika usein kuulee tuollaisissa, että höpöhöpö mitään ylipainoa, niin hoikka oot. Äh, luvut sinällään ei kerro mitään mutta minusta siis tuntuu, että suomalaisten, etenkin naisten, ihannepaino omissa mielissään on hieman liian korkealla. Ja tämäkin tosin VAIN oma havainnointi ympäristöstä ja lukemistani teksteistä/mielipiteistä.

 4. Hyvä kirjoitus, olen samaa mieltä! Tämä nyt ei täysin tekstiisi liity, mutta enpä ole tavannut oikeasti itseensä tyytyväistä ylipainoista naista, joka ei puristelisi jenkkakahvojaan ja päivittelisi ahterinsa leveyttä. Itse olen normipainon ylärajoilla ja nyt vihdoin yli kolmekymppisenä tyytyväinen itseeni jenkkakahvoineni. 🙂 Pieni ylipaino on mielestäni ok, jos sen kantaja on itseensä tyytyväinen (eikä esim. lastensa edessä soimi itseään) ja siitä ei ole terveydellistä haittaa.

 5. Minusta video nimenomaan korostaa sitä, että kaikki ovat oikeutettuja treenaamaan eli kukaan ei voi määritellä mitä lajeja normaalisti kukakin saa harrastaa perustuen juuri kokoon, ikään tai ulkonäköön. Siinä taisteltiin sitä vastaan,että joku voisi määritellä mikä on normaalia tai epänormaalia.

  Takerruit tuossa nyt yhteen sanaan ”tavallinen”, mutta täytyyhän sinun ymmärtää, että se on vain sana joka kuvaa tavanomaisia naisia. Kyseinen sana ei sisällä mitään arvolatausta, kuten esimerkiksi sana ”normaali” eli se vain kuvaa tavallisia tallaajia.

 6. Paluuviite: polo bear
 7. Paluuviite: nike nmd original
 8. Paluuviite: lebron knockoffs
 9. Paluuviite: or noir air jordan x
 10. Paluuviite: kd shoes knee high
 11. Paluuviite: bape camo sweater
 12. Paluuviite: nik 917787061

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.