Portsarin vinkit baari-iltaan

Posted on Posted in Duunit, Mielipiteet, Yleinen

Olet fiksu: tulet baariin, jätät takkisi narikkaan, maksat eteispalvelumaksun ja siirryt tiskille. Ostat juotavaa, vietät mukavan illan, haet takkisi ja lähdet kotiin. Yksinkertaista, eikö? 😀

Olen työskennellyt järjestyksenvalvojana neljä ja puoli vuotta ja siinä ajassa ehtinyt todeta, että näinkin yksinkertainen asia saattaa olla todella hankala. Varsinkin kun pääsee nauttimaan vähän viisaiden juomaa.

image

Jos ennen baariin lähtöä on tullut otettua kunnon pohjat ja otat jokaista askelta eteenpäin kohti kolme taaksepäin, on hyvin todennäköistä että ovella todetaan että ”ei tänään”. Se ei ole henkilökohtainen hyökkäys sinua kohtaan, vaan olet liian kännissä. Hyväksy se ja tule takaisin joku toinen päivä, kun olet vähemmän päihtynyt.

Mikään seuraavista argumenteista ei tule muuttamaan tilannetta:

– olen juonut vain kaksi
– kaikki muut on enemmän kännissä kuin minä
– mun kaverit on siellä
– etsä tiedä kuka mä oon
– kuka sä luulet olevasi
– mä tunnen sun pomon
– mä oon vakkari
– mä oon käynyt baareissa jo ennen kun sä synnyit
– mä oon maksava asiakas
– mä oon kans portsari
– sulla on jotain mua vastaan
– rasisti
– homo
– mä en tule enää ikinä tänne
– et ymmärrä millaisen virheen teet
– mä kerron tästä facebookissa
– mä soitan poliisit
– sä oot viimeistä päivää töissä

Ja jos vielä nokkelana tyyppinä keksit ottaa painimatsin portsarin kanssa ”koska minähän tulen sisään jos mä haluan”, niin ei tarvitse varmaan muutenkaan vähään aikaan näyttäytyä.

Noniin, selvität tiesi narikkaan asti. Melkein joka baarissa on ainakin viikonloppuisin muutaman euron eteispalvelumaksu. Älä yritä livistää juoksemalla ohi. Eteispalvelumaksua ei voi maksaa luonnossa. Eikä siitä voi tinkiä. Ja se pitää maksaa vaikka kävisit usein baarissa/tunnet jonkun/sinun kummin kaimallasi oli synttärit kolme kuukautta sitten. Saat narikkalapun, laita se hyvään talteen. Älä laita narikkalappua alusvaatteiden sisälle, kukaan ei halua koskea siihen sen jälkeen.

Vietät iltaa ja joskus käy niin että jossain kohtaa tiskillä todetaan, että sinulle ei enää tarjoilla tänään. Se tarkoittaa sitä, että sinulle ei enää tarjoilla tänään. Tähänkään ei toimi mikään ylläolevista argumenteista.

image

Sitten onkin valomerkin aika. Pilkku tulee, tarjoilu loppuu, valot laitetaan päälle ja musiikki hiljenee. Se tarkoittaa sitä, että olisi aika lähteä kotiinpäin. Pilkku tulee viimeistään puoli tuntia ennen oveen merkittyä sulkemisaikaa, eli meillä on toisinsanoin puoli tuntia tyhjentää ravintola asiakkaista.

Eli kun ovessa lukee sulkemisajaksi esim. 03, se ei tarkoita sitä että voi istua juomassa 2:59 asti ja sitten mennä vessaan ja alkaa miettimään että missä se narikkalappu nyt onkaan. Siksi yleensä viimeistään varttia vaille pyydetään asiakkaita poistumaan. Monessa paikassa mennään heti pilkun jälkeen kehoittamaan asiakkaita juomaan viimeiset juomat, käymään vessassa ym ja siirtyymään narikkaan.

Aina löytyy joku joka ei ymmärrä että baari on kiinni ja pitäisi lähteä ja aloittaa mussutuksen. Ei ole olemassa mitään mitä vihaisin niin paljon kun se, kun klo 2:48 aletaan vääntämään että ”minulla on vielä 12 minuuttia aikaa juoda”. Ei todellakaan ole. Siinä kohtaa siitä on n. 18 minuuttia kun olen käynyt kehoittamassa juomaan viimeisen juoman pois ja minulla on enää 12 minuuttia aikaa saada koko baari tyhjäksi. Yleensä kaava on tämä:

1. minulla on vielä juomaa jäljellä
2. minulla on vielä x minuuttia aikaa
3. olen maksava asiakas
4. miksi muut saavat olla pidempään / poista kaikki muut ensin
5. mun pitää käydä vessassa
6. en löydä mun narikkalappua

On aika hakea takki narikasta, mutta et jaksa etsiä narikkalappua tai et ensi vilkaisulla löydä sitä ja syy on tietysti portsarin. ”Sä et antanut mulle narikkalappua, anna nyt se musta takki”. Ensinnäkin, 99,9% tapauksista, portsari on antanut narikkalapun. Toki on mahdollista että jokin erehdys on käynyt, mutta yleensä ei.

Ja seuraavaksi, yritä nyt löytää SE musta takki kymmenien ellei satojen mustien takkien joukosta. Takkeja ei voi noin vain antaa, ellei osaa todella tarkkaan kertoa tunnusmerkkejä, esim. merkkiä, taskujen sisältöä, kokoa jne. Mutta sadan takin joukosta ei välttämättä ole resursseja lähteä jokaista takkia käymään läpi. Ei myöskään auta, että osoitat lähintä mustaa takkia ”toi on mun”. Ette usko kuinka usein mun omaakin takkia on osoitettu! 😀

Eli kun portsari sanoo että katso taskut ja laukut vielä läpi, katso. Sun takki ei maagisesti kantaudu sulle sillä että haukut portsarin maan rakoon. Koska vaikka olen maailman tyhmin ihminen, ylimielinen huora ja sun takki maksoi enemmän kuin mitä tienaan vuodessa, se narikkalappu löytyy sun taskusta, sun kaverin taskusta tai olet itse hukannut sen.

image

Että sillälailla! 😀 Tykkään mun duunista, mutta ihmiset hyvät. Seuraavan kerran kun menette baariin, olkaa tuo alussa mainittu fiksu tyyppi, niin kaikilla on mukavampi ilta.

Kivaa viikonlopun jatkoa kaikille!

29 thoughts on “Portsarin vinkit baari-iltaan

 1. Muuten hyvä mutta kerropa työnantajallesi että lopettaa viinanmyynnin puoli tuntia ennen kuin baari menee kiinni.

  1. No eikös se viinanmyynti lopu silloin, kun pilkku tulee ? Eli puoli tuntia ennen sulkemista.

 2. Muuten hyvä mutta ”olen juonut vain kaksi” -argumentin pitäisi olla ihan pätevä silloin, kun on oikeasti juonut vain kaksi. Näinkin on käynyt. Ja väsymyksen / yleisen pöhöttyneen ilmeen takia portsari on vetänyt omat johtopäätöksensä, jotka eivät pidä paikkaansa.

  1. Portsarit eivät myöskään ole koneita. Eli inhimillisiä virheitä sattuu kaikille.

   Mutta kerran kun sanoo ei, niin sitä on todella vaikea lähteä enää pakittelemaan siinä, tai seuraavaksi koko poppoo alkaa samaan rumbaan, ketä en päästä sisälle.

   T. Kollega

  2. Tuohon on ihan selvä syy: Aluehallintovirasto joka siis tarkastaa ravintoloiden anniskelulupien perusteet ei käynneillään tee eroa onko asiakas sammunut vai nukahtanut. Siis jos tapaavat anniskelualueella nukkuvan asiakkaan joka olisi siis juonut vaikka kaksi olutta. Saa ravintola tuosta varoituksen tai pahimmillaan anniskeluluvan määräaikasen peruutuksen. Siksi ovelta käännytetään jos olet liian väsynyt.

 3. Jos oot väsynyt, oikea paikka sulle on koti. Ihan sama vaikka oisit juonut yhden kaljan. Se kaveri siin ovella on se joka lähtökohtaisesti tekee päätöksen siitä oletko siinä kunnossa että olet sovelias ko. ravintolan,pubin,juottolan tjsp asiakkaaksi. Jos sanotaan ei tänään se tarkoittaa myös sitä.

 4. 30 vuotta töissäå olleena ja ”vieläkin” yökerhojen ovelle haluttu ovimikko lukee nää jutut ja totee::::: Tenavat kasvakaa, kunnon käytös, omat viinat tytöiltä pois laukuista, kavereiden/siskojen/veljien paperit oikeisiin taskuihin niin nuvä tulee… 🙂

 5. ”koska minähän tulen sisään jos mä haluan…”joo, aivan hirveää jos joku sanoo noin. Ensinnäkin, suojattu seksi ja ehkäisy on tärkeää, toiseksi kuulostaa jo raiskaukselle ja pakottamiselle…

 6. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että vaikka alalla on kaltaisiasi, varsin fiksusti ajattelevia yksilöitä, niin sinun ammattikuntasi edustajina näkee myös paljon väkeä, joiden ei ikinä tulisi olla minkäänlaisissa työtehtävissä jotka liittyvät asiakkaiden palveluun: Suomessa ovimies nähdään erityisesti turvallisuus -aspektista, mutta muualla maailmassa ymmärretään, että portsari on myös samalla se ensimmäinen henkilö jonka potentiaalinen asiakas ravintolaan saapuessaan näkee ja kohtaa. Tämä henkilö on tavallaan käyntikortti ravintolalle: Hänen käytöksensä perusteella pitkälti määräytyy se ensivaikutelma joka ravintolasta asiakkaalle jää. Ja jos se vaikutelma on huono niin se mitä itse ravintolan sisällä tapahtuu ei välttämättä muuta kokemusta: Kavereiden kanssa voi pitää hauskaa muuallakin ja valinnanvaraa riittää varsinkin suuremmissa kaupungeissa, mutta ravintola on riippuvainen asiakkaistaan. Mulkku poke voi olla monelle – ravintolatoiminnan kannalta – hyvällekin asiakkaalle se syy, miksi ko. ravintola ei kiinnosta.

  Ravintoloissa, ammattini puolesta selvinpäin aikaani viettävänä esitän vastaavanlaisen listan jossa mikään seuraavista argumenteista ei kelpaa portsareiden käytökseksi vaikka kuinka olisi hyvä ammatissaan:

  – meillä ei tarjoilla väärän värisille (kuultu useampaan kertaan Helsingissä kun seurueessa tummaihoisia)
  – meillä ei tarjoilla romaneille (kuulta myöskin useampaan kertaan kun seurueessa romaneja mukana)
  – kiinnikäyminen (asiakkaita ei aleta kädestä kiinniottaen taluttamaan kohti ovea pilkun tullessa)
  – kielen näyttäminen (helsinkiläisen, suositun rock baarin kaljupäät ovat varsinkin tässä kunnostautuneita)
  – haistattelu (vaikka olisi ollut pitkä päivä niin ei sille kännisellekään ja sen narikkalappunsa kadottaneelle asiakkaalle tarvitse sentään alkaa haistatella)
  – vuonna 2016 täytyy pystyä ihan oikeasti antamaan asiakkaalle kuitti tämän sitä pyytäessä
  – poseerausasennossa seisominen ei tee ihmisestä vaikutusvaltaisemman näköistä: Sille on ihan syynsä, että portsareita kutsutaan ”pattikainaloiksi” ja ettei heitä arvosteta. Useimmat nuoren polven vesselit voisivat ottaa oppia vanhan linjan kundeista joilla ei ole tarvetta pullistella.

  1. Aloin kirjottamaan pitkää ja perusteltua vasta argumenttia väitteisiisi, mutta päätin luovuttaa. Toivotan vaan onnea tuleviin ravintola iltoihin, mutta uskon että tulet olemaan usein ongelmissa ravintolahenkilökunnan kanssa.

  2. Mä komppaan sua Jaana! Itselläkin tulee käytyä usein baareissa, mutta harvemmin juon. Onpa muutama ravintola ollut itselläni boikotissa portsareiden epäasiallisen käytöksen vuoksi. Portsari kun on se, joka antaa ensivaikutelman ja toisaalta myös ”loppusilauksen” raflakokemukseen.

   Mutta täytyy sanoa, että onneksi on paljon myös mukavia portsareita! 🙂

  3. Loistava kommentti Jaanalta! Liian usein tosiaan näkee näitä itsetunnoltaan heikkoja kavereita, jota hakevat vahvistusta ensin punttisalilta ja sitten ravintolan ovelta, jossa saavat olla kuninkaita. Monet heistä hakevat tarkoituksella konfliktia, jotta pääsevät todistamaan voimaansa ja siinä samalla kohottamaan itsetuntoaan. Kännisen asiakkaan kanssa on helppo saada konflikti aikaiseksi ja on myös aika helppo pärjätä fyysisessä väännössä. Ravintoloiden tulisi todellakin ymmärtää, että tämä ovella seisova portsari edustaa asiakkaalle ravintolaa ja on asikkaan ensimmäinen ja poistuessa viimeinen kosketus ravintolaan. Hän on ravintolan tärkein PR-henkilö! 30 vuotta sitten tämä vielä ymmärrettiin ja portsarit oli arvostettuja, lähtiessä annettiin tippiä hyvästä palvelusta. Ei taida tänä päivänä paljon tippiä enää herua, poket on lowest of the low, real scumbags! Shame on you!!

 7. Liian usein eri tavoin vammaiset tulkitaan päihtyneeksi esim. puhe- tai tasapainovaikeuksien takia. Erityisesti ravintola-alalla ilmenee paljon ymmärtämättömyyttä, että meitä on moneksi. On turhauttavaa, että sen kerran kun on saanut avustajan illaksi ja kaverit liikkeelle, ei päästetä sisään vain siksi, että on cp-vammainen. Ihmisiä mekin ollaan!

 8. Ihmiset käyttäytyvät tietynlaisesti alkoholin vaikutuksen alaisesti. Ollaan typeriä, jankataan, vittuillaan muille.

  On kuitenkin 100% ammatinvalintakysymys, että olet tuossa ammatissa/tehtävässä töissä. Saat työstäsi rahaa, ja lähes joka ammatissa on kurjat puolensa. Joko ne ymmärretään ja kestetään, tai vaihdetaan alaa jos oma persoonallisuus estää alalla pärjäämisen henkisesti.

  Olen sellaisessa työssä jossa saan kuulla selvin päin olevien asiakkaiden vittuilua harva se päivä. Kun asiakas vittuilee selvin päin, voi joku ottaa sen henkilökohtaisesti, kun kännin piikkiin ei voi laittaa. Mutta ammatinvalintakysymys. Ei ihmiset osaa käyttäytyä, varsinkaan kännissä, vaikka kuinka olisi blogitekstejä luettu.

 9. Hienoa että oot tehnyt ovea miltein 5v mutta mun mielestä portsari-arvonimen saa vasta siinä 15v jälkeen. Tosin johtuu paljolti, että itse pääsin ottamaan oppia tyypeiltä joilla se 20v työkokemusta hommasta. Kahva-apinaksi olen itseäni kutsua 5v jälkeen. Mutta jokainen ansaitsee kunniotuksen ku päättää jäädä hommiin

 10. Kaksi takkia narikassa kadottanut vaikka lippu oli omassa taskussa. sanoo:

  Helpointa ja halvinta on pitää omat bileet. Ei tarvi olla arvioitavana, saa sillä seitsemällä eurolla seitsemän olutta puhumattakaan näistä oheis maksuista ja seura on aina mieluista.

 11. Hmm, itselläni ei ole kokemusta yhdestäkään huonosta pokesta/portsarista/kahva-apinasta (haha) tai miksi ikinä heitä haluaakaan nimittää/haukkua/kutsua, sillä olen eläissäni vetänyt kolmet perskännit päälle – kotioloissa. Baariin tulee lähdettyä karaokea vetämään, juon ehkä yhden ylämaan yskäntipan (salmaria, nam!) ja loppuajan vettä ja kahvia. Siksi olen enimmäkseen ihan harmiton tapaus, asiakas muiden joukossa.
  Päässyt kyllä sitäkin useammin todistamaan AASIakkaiden toilailuja; milloin ollaan yritetty vetää nokkapokkaa kenen tahansa kanssa kun mikään ei mene just niinkuin piti (jopa minun, vaikken mitään ole edes tehnyt tai sanonut!), milloin örvelletty lattiat epämääräiseen sotkuun ja milloin vinguttu minuuttia vaille baarin sulkemisajan ”Vielä yksi olut!” niin kauan kunnes baarimikkokin on lopulta ärähtänyt että ”Painu nyt jo kotiis siitä!” (jep, NIIN rasittavaa)… o.o
  Sitä mä en voi käsittää, että miksi ihmiset jotka TIETÄVÄT että heidän käytöksensä normaalista vaahtokarkista valmistetusta lapasesta muuttuu alkoholin vaikutuksen alaisena persiiseen ammutuksi karhuksi joka on vetänyt rekkalastillisen amfetamiinia, EHDOIN TAHDOIN tunkevat sinne hemmetin lähikapakkiin ”istumaan iltaa” ja juomaan niin maan pirusti, sen jälkeen örveltämään ympäriinsä haastaen riitaa mennessään?! MIKSI?!
  Miten sellainen muka voi olla KENENKÄÄN täysjärkisen ihmisolennon mielestä HAUSKANPITOA?!

  T_T
  Ja nimim. ”Kaksi takkia narikassa kadottanut vaikka lippu oli omassa taskussa” – jep. Omat bileet pystyyn. Mäkin siedän känniääliöitä helpommin, jos ne on -MUN- känniääliöitä, eikä mitään tuikituntemattomia ja arvaamattomia ökötöötöjä. 😛

 12. Lukemattomia öitä ja tilanteita mahtunut liki kolmeenkymmeneen vuoteen eikä vieläkään kyllästytä, sen tosin huomaa näiden vuosien jälkeen että enää ei tuo 12 minuuttia ole tärkeä, istukoot vaikka tappiin asti kunhan baari tyhjä tasalta, mitä sitä hermojaan menettämään muutaman minuutin takia kun siellä monta tuntia on jo pojottanut.

  Käärinliinassa ei ole taskuja. Kukaan ei saa täältä mukaan materiaa. Älä keskity sen haalimiseen, vaan jätä itsestäsi unohtumaton positiivinen jälki – jätä tippiä.

 13. Omg, tunnistin niiin itteni tosta v*ttumaisesta asiakkaasta XD nytki täs viime vklp ”painin” poken kans ja potkin munille😶😶😶😶 hiljaseks vetää todellaki😐😐

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.