Painonveto & Tatu Avola Memorial

Posted on Posted in Dieetti, Kisat, Motivaatio, Puntti, Punttimimmi, Tapahtumat, Treeni, Yleinen

Kuten moni teistä tietää, osallistuin Tatu Avola Memorialissa raw maastavetoon 11.12 Tampereella Bullfarmilla. Ennen kun käydään läpi itse kilpailu, ajattelin kerrata kisoja edeltäviä tapahtumia.

Viime kisojen jälkeen (lue kisaraportti tästä) treenit on kulkenut mielestäni aika hyvin ja seurasin ohjelmaa jossa vetotreenejä oli kerran viikossa. Treeneistä jäi siis hyvä fiilis lähteä kisaamaan, enkä stressannut ollenkaan niin paljon kuin viimeeksi.

punttimimmi1Viimeisen kovan treenin jälkeen

Noin kuukausi ennen kisoja, eli marraskuun alussa sain jostain ajatuksen, että pudottaisin kisoihin painoa alle 90kg sarjaan. Silloin mulla paino oli 94,4kg ja ajattelin sen olevan aika helppo nakki. Alkaisin katsomaan syömisiäni jo silloin jolloin painon pitäisi tippua pari kiloa ja sitten pari viikkoa ennen kisoja tarkemmin. Ajattelin että jos pääsen painoon niin hieno homma ja jos en pääse niin menen ylempään. No, olisihan mun pitänyt itseni jo sen verran hyvin tuntea, että tietäisin että jos päätän mennä alempaan sarjaan niin menen, piste.

Halusin pudottaa sarjaa ihan puhtaasti mielenkiinnosta, koska olen monesti seurannut vierestä dieettejä/painonvetoja kisoihin ja halusin omakohtaista kokemusta, jotta tietäisin mitä se on. Ajattelin myös, että jos homma jostain syystä kusee niin se on hyvä kokeilla nyt, kun kyseessä on tavalliset kilpailut niin ei harmittaisi yhtä paljon, kuin jos vaikka lähtisin SM-kisoihin vetämään painoa ja kaikki voimat lähtisivät siinä. Sen riskin tiedostin kokoajan, että vaikka pääsen painoon niin saatan menettää kaikki nostoihin tarvittavat voimat.

Pari viikkoa katsoin tarkemmin mitä söin enkä syönyt mitään ylimääräistä. Treenit kulki ja kroppa kiristyi silmissä. Mutta, painohan mulla lähti nousemaan! 😀 16 päivää ennen kisoja mulla oli aamupaino 95,3kg… 😀

En aio käydä läpi yksityiskohtia miten vedin painoa, ettei joku saa tästä ideoita johonkin omaan laihdutusprojektiinsa. Kuten kisaviikolla useamman kerran ääneen kerroin, kyse oli tosiaan painonvedosta, eli paino pudotetaan tasan tarkkaan sille hetkelle kun käydään puntarilla kisapaikalla, eikä tällä ollut varsinaisesti mitään tekemistä laihdutuksen kanssa.

punttimimmi2Lauantaina synttäreillä

Paino mulla lähti tippumaan aika hyvin, aamupaino oli aina ainakin kilon kevyempi kuin iltapaino viimeisten ruokien jälkeen. Vasta perjantai-lauantai välisenä aikana ennen kisoja (kisat sunnuntaina) paino ei enää pudonnut odotetusti ja lauantaiaamuna paino oli edelleen 91,9kg. Tässä oli mielestäni hyvä esimerkki siitä, että tein tämän sen takia että itse halusin, en sen takia että joku muu olisi painostanut. Perjantaina kun paino vielä näytti tippuvan hyvin sain ohjeet että lauantaina aamulla voin syödä vähän puuroa, mutta lauantaina näin itse puntarilla ettei mitään puuroa tosiaankaan syödä. Siinä olisi kuitenkin voinut pitäytyä siinä ”sain luvan syödä puuroa” ja syödä sen eikä käyttää omia aivoja, ennen kun olisin ehtinyt saada vastauksen että ”älä syö puuroa jos et ole jo syönyt”.

Perjantai-iltana töissä (la aamu) 1:30 loppui syöminen ja yhteensä 60g heraproteiinin ohella en syönyt mitään ennen sunnuntai-aamua. Klo 17 lauantaina loppui myös juominen. Näitä olin pelännyt etukäteen, että koko lauantai olisi ihan hirveää tuskaa. Yllättävän hyvin meni, lukuunottamatta tosi huonoa oloa protskusheikin juomisen yhteydessä. Lauantai-iltana paino oli edelleen 1,3kg yli ja alkoi hikoileminen himassa. Siinä kohtaa ei ihan hirveästi ollut enää energiaa mutta vähän sain hikoiltua ennen nukkumaan menemistä.

punttimimmi3Hikoilemassa peiton alla lauantai-iltana.

punttimimmi4Sunnuntai-aamu 😀

Nousin sunnuntaina aikaisin jos joutuisin jumppaamaan, mutta sitä riemun määrää kun herätessä paino oli 90,2!!! Söin 50g protskupatukan että saisin vähän energiaa ja kun lähdettiin Tampereelle ajamaan oli paino jo tasan 90,0kg. Hitto jos olisin tiennyt että kotivaaka heittää, niin olisin matkalla hikoillut loput pois. Tampereella puntari nimittäin näytti 90,3kg. Painoni ei ole mitenkään noussut siinä välissä, vaan mun vaaka vain näytti liian vähän. Siinä kohtaa ei enää ollut vaihtoehtoa jättää leikki kesken, niin ei muuta kuin roskapussit päälle ja hikoilemaan suihkuun. Heh, kerta painoa nyt lähdettiin vetämään niin pitihän se koko rahalla tehdä 😀

punttimimmi5

Tässä kohtaa Colinille kehut joka taas toimi loistavana huoltajana, en usko että ihan jokainen lähtisi vapaaehtoisesti suihkuun mukaan kastumaan että toinen pääsisi painoon! 😀 En oikeasti tiedä että kauanko siinä suihkussa oltiin, mutta arveltiin että olisi hikoiltu tarpeeksi ja menin takaisin puntarille, jossa paino oli nyt 89,9kg. JESSS, eli painossa olin ja pääsin aloittamaan tankkauksen. Järkevästihän olisin käynyt edeltävänä päivänä puntarilla, mutta siihen ei ollut käytännössä mahdollisuutta kun pe-la yön oli vielä töissä ja lauantaina oli äidin synttärijuhlat. Yhteensä tässä tuli vedettyä -5,4kg, ellei nyt sitten kotivaaka heittänyt sen +0,4kg eli silloin -5,8kg.

punttimimmi6PAINOSSA!!!

Painonvetoon olenkin kokonaisuudessaan tyytyväinen, koska se meni suunnitelmien mukaisesti lukuunottamatta kisapaikalla hikoilemisen jota olisin halunnut välttää. Tankkauksessa sen sijaan epäonnistuin ja olo oli koko päivän voimaton. Tässä oli kuitenkin hyvin aikaa tankata, kun puntari oli klo 10 ja minun kisaosuus alkoi klo 19. En kuitenkaan onnistunut saamaan energistä oloa takaisin vaan olo oli tosi väsynyt enkä ”herännyt” niin kuin olisi pitänyt. Tein saman alkulämmön kuin viimeeksi, joka silloin oli tosi helppo ja kevyt, mutta nyt hikoilin kuin pieni sika ja hengästyin kovasti. Ennen ensimmäistä nostoa hengasin lattialla ja söin suolaa purkista kun oli huono olo.. 😀 Taas kredittiä Colinille, joka ei kertaakaan ääneen epäillyt että onko tässä nyt mitään järkeä vaan tsemppasi juuri oikealla tavalla.

Ensimmäiseen nostoon 140kg. Sen piti olla kevyt ja herättelevä jotta jännitys lähtisi, mutta olikin todella vaikea ja painava. Nosto hyväksytty, mutta siinä ei kyllä ollut mitään kehumisen arvoista kun treeneissä hyvänä päivänä verrattain kevyt rauta oli niin raskas. Mun tavoite kisoihin oli 170kg ja pysyin suunnitelmassani, eli toiseen ja kolmanteen nostoon 170kg, joka jäi pelkäksi kauniiksi ajatukseksi. En vaan saanut itseäni tarpeeksi hereille eikä yksinkertaisesti ollut voimaa sellaiseen rautaan. Kovasti kyllä yritettiin herättää, mutta ei tällä kertaa toiminut.

punttimimmi1

Voisi ajatella että jos ensimmäinen nosto ei tunnu siltä miltä kuuluisi suunnitelmaan nähden kannattaisi suunnitelmaa muuttaa eikä lisätä niin paljon painoa. Mutta voin rehellisesti sanoa, että vaikka olisin esim. laittanut toiseen nostoon 145kg ja kolmanteen 150kg ja nämä saanut (siitä ei ole varmuutta), niin fiilikseni ei olisi yhtään sen parempi kuin nyt kun sitä 170kg lähdin hakemaan. Mitä sitä kieltämään, olen todella pettynyt omaan suoritukseen.

Kilpailut kuitenkin toimivat hyvin ja haluaisin vielä kiittää kisojen järjestäjiä! Tosi mukavaa päästä nostamaan oikeasti vahvojen ihmisten kanssa!

parhaat2Kisojen parhaat maastanostajat

punttimimmi10Krisse Tuomisen kanssa palkintojen jaossa.

punttimimmi9

Vaikka mun kisasuorituksessa ei edelleenkään ole mitään kehumisen arvoista (jos olisi niin olisin sen varmaan jo tässä kaksi viikkoa sitä pohtiessa keksinyt), niin en kadu että lähdin vetämään painoa. Opin paljon itsestäni ja siitä mikä toimii ja mikä ei ja ennen kaikkea sain takaisin hieman omaa arvostusta itseäni kohtaan. Viime vuosien sairastelujen aikana kun fiilis itsestä on ollut aikalailla selkärangaton lapanen, niin teki hyvää itseäni varten nähdä että mulla pää kesti painon vetämisen.

Että sellainen kisaraportti tällä kertaa! Nyt on joulun yli rentouduttu ja kunhan tästä flunssasta paranen niin jatketaan harjoituksia. Pettymykset opettavat!

16 thoughts on “Painonveto & Tatu Avola Memorial

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.