Stressi ja huono unenlaatu

Posted on Posted in Duunit, Punttimimmi, Yleinen

En tainnut koskaan kertoa somessa, että meille iski marraskuun alussa vesivahinko. Se fiilis, kun on duunissa ja puhelin on soinut monta kertaa huomaamatta ja näkee viestin että huoneistossa on vesivahinko – pakko päästä asuntoon. Voi prkl!

Onni onnettomuudessa, asunto ei tulvinut vedessä vaan vuoto oli ilmeisesti rakenteissa. No, oli miten oli niin tätä työmaata on jatkunut nyt kolme kuukautta, mutta ensi viikolla sen pitäisi vihdoinkin olla ohi. Vaikka mua nyt ei varsinaisesti haittaa se ettei vessassa ole lattiaa, niin huomaa kuitenkin, että miten paljon tällainenkin asia stressaa.

Ja varsinkin silloin, kun järkevintä on lähteä äidin luokse eri paikkakunnalle nukkumaan eli joka aamu ja ilta liikkua julkisilla Helsinkiin töihin ja Helsingistä pois. En yhtään ihmettele että olin aika väsynyt 16- ja 17-vuotiaana kun tämä oli arkea, paitsi että silloin oli töiden ja treenien lisäksi vielä koulua.

image

Tällä viikolla kun olen vain yhden yön nukkunut omassa sängyssäni päätinkin, että pidän treeneistä lepoviikon, kun sellainen alkoi muutenkin olla tarpeeseen. Mikään mahdottomuushan treenien järjestäminen ei tälle viikolle olisi ollut, mutta parempi levätä silloin kun on paljon stressin aiheita ja väsymystä kuin silloin kun olisi paremmin aikaa ja energiaa treenikn.

Mun unenlaatu on ollut jo pitkään aika huonoa, vaikka nukun niin en koe rentoutuvani vaan herään monta kertaa yössä ja havahdun pieniinkin ääniin. Olen ajatellut että on ihan normaalia herätä jopa 5krt yössä, mutta kun olen lukenut äiti-blogeja jossa kerrotaan ettei jaksa mitään kun herää saman verran yössä, niin aloin miettimään että ehkä se ei olekaan normi? 😀

Hieman onnistuin jo parantamaan unenlaatua yksinkertaisella jutulla – ostin digitaalisen kellon sängyn viereen. Tämähän auttoi sen takia, että mulla on tarve aina herätessä katsoa kelloa ja laskea kuinka paljon on vielä aikaa nukkua. Sitten kun puhelimesta katsoo kelloa ja huomaa ne 10 saapunutta viestiä ja alkaa lukemaan niitä, niin nukahtaminen ei enää ole niin helppoa. Ja jos en niitä avaa, niin alan miettimään että jos ne oli kuitenkin tärkeitä ja mitähän niissä lukee… 😀 Nyt kun en herätessä näe kuin kelloa, on helpompi nukahtaa takaisin. Vielä kun keksisi miten onnistuisi nukkumaan koko yön heräämättä?

image

Olen vähän lueskellut netissä eri juttuja miten voisi parantaa unenlaatua, mutta olisiko teillä mitään vinkkejä antaa mitä on teille toiminut? Toisissa jutuissa sanotaan että sininen valo puhelimesta olisi huono juuri ennen nukkumaanmenoa, mutta itse uskon enemmän että se on se sisältö mikä valvottaa ja nostaa stressiä. Vinkkejä otetaan vastaan! 🙂

17 thoughts on “Stressi ja huono unenlaatu

  1. Itse sain silloin juuri vesivahingon aikaan apua syvärentoutumisesta. Kuuntelin iltaisin nukuhyvin (mielikylvyn) rentoutuksen

  2. Heips Natalia. Se sininen valo tosiaan haittaa unen laatua ja sen saamista, ( se häiritsee melatoniinin tuotantoa plus se vaikuttaa näköön ja pidemmällä aikavälillä jopa huonontaa sitä ).
    Riippuu puhelimesta mutta kannattaa ladata sellanen applikaatio kun f.lux. Sitä ei vissiin saa iPhonelle mutta androidille saa. Sit se myös kannattaa myös ladata koneelle jos käyttää konetta ennen nukkumaanmenoa 🙂 Itse olen kärsinyt myös unettomuudesta, pyöriskelen sängyssä joskus tosi monta tuntia ennenkun uni tulee. Se pelkästään jo stressaa ihan turhaan :/ En tiiä ootko ikinä meditaatiota ajatellut mutta itse alotin juuri, en nyt ihan vielä ole huomannu hirveästi muutoksia mutta innolla odotan mitä se tuo. Latasin sellasen applikaation kuin Headspace mikä on siis meditaatio-applikaatio. Sen saa mihin älypuhelimeen tahansa 🙂 Sen alotus on tosi helppoa, kannattaa tutustua jos kiinnostaa 🙂 Stressiin liittyy niin monta tekijää ja tosi moni asia vaikuttaa unenlaatuun. Ruokavalio, ihmissuhteet, työpaikka yms yms. Toivottavasti auttaa edes vähäsen 🙂

  3. Natalia, tämä ei liity tähän postaukseen, mutta olisin mitä kiitollisin vastauksesta! Kesä tulee (ainakin joskus) ja olen jo parina viime vuotena päätynyt lukemaan blogistasi radiofrekvenssihoidoista takareisien selluliitin selätyksessä. Kauanko hoidon vaikutukset kestävät ja mikä tärkeintä, suositteletko edelleen kyseistä hoitoa? Tuhannet kiitokset, jos vain ehdit vastata! 🙂

    1. Moi! Itse olen sen takia ollut erityisen tyytyväinen hoitoihin, että sen jälkeen selluliitti ei ole koskaan enää vaivannut. Siis vaivannut minua henkisesti, kun ennen hoitoihin menemistä en halunnut selluliittien takia kulkea shortseissa vaikka muuten olin hoikassa kunnossa. Hoitojen jälkeen mulla kuitenkin paino lähti nousemaan kilpirauhasongelmien takia, joten en osaa sanoa että kuinka kauan hoidon vaikutukset kestivät. Pitääpi käydä peilissä katsomassa että onko selluliitit palanneet, kun tosiaan sen jälkeen kun huomasin hoidossa tulleet muutokset, en ole enää takareisiä peilistä kytännyt 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.